Καλλιεργητές ενημερώθηκαν για το ιπποφαές

Ενημερωτική εκδήλωση για το ιπποφαές, την καλλιέργειά του και τη διάθεσή του στην αγορά διοργάνωσε σήμερα το απόγευμα στη Λάρισα το «Ιπποφαές Θεσσαλίας». Για τον συγκεκριμένο φορέα μίλησε στο larissanet.grο γεωπόνος κ. Κώστας Κόκκινος, ο οποίος είναι και γενικός υπεύθυνος Γεωπονικής Υποστήριξης του «Ιπποφαές Θεσσαλίας». Στις δηλώσεις του υπογράμμισε ότι «το “Ιπποφαές Θεσσαλίας” είναι μια ομάδα ανθρώπων που ασχολούνται με την παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος τα τελευταία δύο χρόνια. Στην ομάδα μετέχουν καλλιεργητές, οι οποίοι μέσα από την σύμπραξη αυξάνουν την διαπραγματευτική τους ικανότητα κατά την πώληση του προϊόντος».

Εκδήλωση Ιπποφαές Θεσσαλίας

Σε ότι αφορά το ιπποφαές είναι θάμνος, ο οποίος και ανήκει στα «superfoods» λόγω των ευεργετικών του ιδιοτήτων. Αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο, «έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, κορυφαίες αντιοξειδωτικές δράσεις, ενώ είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία». Το ιπποφαές καταναλώνεται φρέσκο, ως χυμός, ως λάδι, ενώ τα φύλλα του γίνονται αφέψημα.

Εκδήλωση Ιπποφαές Θεσσαλίας 1

Το «Ιπποφαές Θεσσαλίας» έχει εκπροσώπους στις τέσσερις θεσσαλικές πρωτεύουσες. Παράλληλα, υπάρχει το Τμήμα Marketing, το οποίο συμβάλλει στην πώληση της παραγωγής. Αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο του «Ιπποφαές Θεσσαλίας» καλλιεργούνται 320 στρέμματα, εκ των οποίων το 80% βρίσκεται στη Θεσσαλία. Στο νομό Λάρισας οι καλλιέργειες του προϊόντος βρίσκονται στον Δήμο Κιλελέρ.

- See more at: http://www.larissanet.gr/2013/07/11/kalliergites-enimerothikan-gia-to-ippofaes/#sthash.zlS9wxr3.dpuf

Για την καλλιέργεια και τη διαχείριση του ιπποφαούς θα ενημερωθούν όσοι παρακολουθήσουν, σήμερα Πέμπτη, στις 20:00 στο ξενοδοχείο «Larissa Imperial» την ημερίδα που διοργανώνει το γεωπονικό κέντρο Ιπποφαές Θεσσαλίας, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και τα αποτελέσματα της επιτυχούς συνεργασίας με 39 παραγωγούς και 320 στρεμμάτων ιπποφαούς.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της ημερίδας το ιπποφαές Θεσσαλίας παρέχει ολοκληρωμένη υποστήριξη από τη φύτευση εμπορικών ποικιλιών, την υποστήριξη στην καλλιέργεια μέχρι και στην πώληση της παραγωγής, ενώ η είσοδος για όλους είναι ελεύθερη.

Το ιπποφαές είναι ένα δίοικο φυτό (έχει αρσενικά και θηλυκά φυτά) του οποίου η ιστορία είναι συνδεδεμένη με την Αρχαία Ελλάδα απ’ όπου προέρχεται και η επιστημονική του ονομασία. Οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου παρατήρησαν ότι τα πληγωμένα άλογα όταν έτρωγαν τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού είχαν γρήγορη ανάρρωση και το τρίχωμά τους έλαμπε. Από αυτό το χαρακτηριστικό προέρχεται και η ονομασία του Ιπποφαές = ίππος και φαός (λαμπρός). Το Hippophae rhamnoides L. ανήκει στην οικογένεια των Elaeagnaceae. Οι ονομασία του σε διάφορες χώρες διαφέρει, στα Αγγλικά ονομάζεται Seabuckthorn ή Seaberry στα Γερμανικά Sanddorn και στα Ρώσικα Oblepiha.

Στη σύγχρονη εποχή καλλιεργείται εμπορικά σε αρκετές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στη Ρωσία (από το 1936) και στην Κίνα (από το 1980). Άλλες περιοχές με σημαντικές καλλιέργειες είναι η Γερμανία, ο Καναδάς η Γαλλία και αρκετές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Copyright © 2013 Hippophae.net