Συνεντεύξεις (6)

Η εκπομπή ΑΓΡΟWEEK στη ΕΡΤ3 αφιερωμένη στην Ο.Π. ΙΠΠΟΦΑΕΣ ΕΛΛΑΣ.

Μπορείτε να την δείτε στο παρακάτω link

 

http://webtv.ert.gr/ert3/17ion2017-agroweek/

Η αγορά του ιπποφαές σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται σε 30 δισ. δολάρια.

 

Του ΚΩΣΤΑ ΤΣΑΟΥΣΗ

Ο τόπος καταγωγής του, το χωριό Αγιος Θεόδωρος, απέχει από την Καρδίτσα περίπου 8 χιλιόμετρα. Εκεί επέστρεψε, λοιπόν, ο 35χρονος Κώστας Κόκκινος ύστερα από μια ενδιαφέρουσα περιπλάνηση σε άλλα μέρη προκειμένου να γίνει καλλιεργητής - και μάλιστα καλλιεργητής από επιλογή!

Η έμφαση στο σκέλος της επιλογής έχει εδώ τη σημασία της. Και αυτό γιατί ο κ. Κόκκινος, πτυχιούχος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δεν γύρισε πίσω για να βάλει βαμβάκι ή οτιδήποτε άλλο από τα συνήθη του καταλόγου «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» στα χωράφια του Κάμπου, αλλά για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του καλλιεργώντας ασυνήθιστα για τους περισσότερους συμπολίτες μας προϊόντα. Εν ολίγοις, επέλεξε -ο ίδιος δηλώνει πιστός καταναλωτής εδώ και χρόνια των συγκεκριμένων υπερτροφών- να καλλιεργήσει ιπποφαές και γκότζι μπέρι.

Η καλλιέργεια των δύο αυτών φυτών ήταν το πρώτο βήμα μετά την επιστροφή στη γενέτειρα. Η συνέχεια είχε και έχει να κάνει με τη συγκρότηση μιας ομάδας καλλιεργητών σε συνδυασμό με τη λειτουργία ενός οργανωμένου γεωπονικού κέντρου το οποίο υποστηρίζει όλες αυτές τις αναπτυσσόμενες καλλιέργειες και την τοποθέτηση του όλου σχήματος στη βάση επενδυτής - καλλιεργητής.
Η ομάδα που έφτασε να περιλαμβάνει 37 καλλιεργητές στη δύναμή της, με συνολικά αυτή τη στιγμή 210 στρέμματα ιπποφαές και 40 στρέμματα γκότζι, τα οποία συνεχώς αυξάνονται, βρίσκεται σε απευθείας σύνδεση με το Γεωπονικό Κέντρο «Ιπποφαές Θεσσαλίας».

Το τελευταίο παρέχει πλήρη υποστήριξη στους παραγωγούς: από την τροφοδοσία των φυτών, την υποστήριξη στην καλλιέργεια με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές έως τη διανομή και πώληση της παραγωγής.

Με λίγα λόγια, ο κ. Κόκκινος και όλοι όσοι, όπως και εκείνος, επέλεξαν να «λερώσουν» τα χέρια τους με το χώμα και να μπλέξουν στα δύσκολα προσεγγίζουν τα ζητήματα της αγροτικής παραγωγής με διαφορετική νοοτροπία και αντίληψη, κεντρικό στοιχείο της οποίας είναι μια νέου τύπου επιχειρηματικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος ο καλλιεργητής συμμετέχει και δρα μέσα από συλλογικότητες που έχουν τη δυνατότητα ευρύτερης παρέμβασης στις τοπικές κοινωνίες, στις αρμόδιες αρχές, αλλά και στις αγορές.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Ο κ. Κόκκινος, προτού πάρει τη μεγάλη απόφαση της επιστροφής, έζησε για πέντε χρόνια στην Κέρκυρα, όπου, μεταξύ άλλων, ασχολήθηκε με τον τουρισμό και την εστίαση, και άλλα δύο χρόνια στην Αθήνα, όπου δούλεψε σε εταιρεία αρχιτεκτονικής τοπίου αλλά και σε εταιρεία απολυμάνσεων. Εδώ και ενάμιση χρόνο έχει επιστρέψει στην Καρδίτσα και ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τις καλλιέργειες του ιπποφαούς και του γκότζι μπέρι, οι οποίες κερδίζουν έδαφος αφού τα προϊόντα τους έχουν ευρεία χρήση από τη ζαχαροπλαστική έως τη φαρμακευτική.

Γιατί όμως επέλεξε να καλλιεργήσει αυτά τα δύο φυτά; Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα; «Η γνωριμία μου με τις υπερτροφές ξεκίνησε όταν ανακάλυψα τις ιδιότητές τους πρώτα ως καταναλωτής», απαντά ο κ. Κόκκινος και εξηγεί: «Συγκεκριμένα, πρόσθεσα στη διατροφή μου ιπποφαές και γκότζι μπέρι σε αποξηραμένη μορφή εδώ και περίπου 3 χρόνια και έμεινα ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα. Σε κάποιες συζητήσεις λοιπόν που κάναμε με φίλους που κατάγονται από την ίδια αγροτική περιοχή διαπιστώσαμε ότι η αγορά του ιπποφαούς είναι συνεχώς αναπτυσσόμενη και η ζήτησή του δεν καλύπτεται από την παγκόσμια παραγωγή, καθώς και ότι φρέσκο βιολογικό γκότζι δεν υφίσταται στην αγορά όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Ετσι λοιπόν αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην καλλιέργειά τους».

Η συνέχεια είναι πάνω κάτω γνωστή. Μόνο που η ενασχόληση με αυτή την καλλιέργεια έφερε και το δεύτερο βήμα. Οπως λέει ο κ. Κόκκινος, «ο προβληματισμός μας για τη διάθεση της παραγωγής μάς οδήγησε στο δεύτερο και πιο σημαντικό βήμα. Είναι προφανές ότι οι μεμονωμένοι καλλιεργητές έχουν περιορισμένες δυνατότητες διάθεσης της παραγωγής τους διότι οι μικρές ποσότητες έχουν μικρή δυνατότητα διαπραγμάτευσης. Μπήκαμε λοιπόν στη διαδικασία να οργανώσουμε και να παρέχουμε μια ολοκληρωμένη υποστήριξη σε αυτές τις καλλιέργειες».

Ο ίδιος μας επισημαίνει ότι όλη αυτή η υποστήριξη αναφέρεται στο Γεωπονικό Κέντρο «Ιπποφαές Θεσσαλίας» και πως η «ειδοποιός διαφορά εδώ είναι ότι όλοι είμαστε και καλλιεργητές, οπότε έχουμε άμεσο ενδιαφέρον για την προώθηση της παραγωγής. Επίσης, η αμοιβή όλων των υπηρεσιών προσδιορίζεται αφού πουληθεί η παραγωγή. Ας πούμε λοιπόν ότι πρόκειται για μια win to win προσέγγιση, η οποία πράγματι είχε μικρή εφαρμογή στον αγροτικό τομέα».

Αρα λοιπόν δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με μια καλλιέργεια, αλλά με ένα σύνολο δραστηριοτήτων πέρα από το χωράφι, που φτάνουν μέχρι την παραγωγή προϊόντων για τον τελικό καταναλωτή. Για παράδειγμα, οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν φρέσκο ελληνικό βιολογικό προϊόν που διατηρεί πλήρως τις ιδιότητές του.

«Η διάθεση της παραγωγής της πρώτης χρονιάς έγινε πουλώντας τον καρπό σε συσκευασίες των 100 γρ. άμεσα σε Ελληνες καταναλωτές και μέσω καταστημάτων βιολογικών προϊόντων», λέει και τονίζει με ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια: «Εχουμε δημιουργήσει προϊόντα από φρέσκο γκότζι, όπως μαρμελάδες γλυκά κ.λπ. και μόνοι μας, αλλά και σε συνεργασία με ζαχαροπλαστεία της περιοχής».

Επενδύσεις και αποδόσεις

Ο κ. Κόκκινος υποστηρίζει ότι η ενασχόληση με το ιπποφαές μπορεί να αποδειχτεί προσοδοφόρα και ελκυστική επένδυση. «Μιλάμε για μια αγορά διαμορφωμένη που η συνολική της δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται σε 30 δισ. δολάρια.

Οπότε σε αυτή την περίπτωση έχουμε διαμορφωμένες τιμές, με την ελάχιστη να κυμαίνεται από 2-3 ευρώ το κιλό ανάλογα με την ποιότητα και τον τρόπο διανομής και την πλήρη παραγωγή να προσδιορίζεται στους 1,5-2 τόνους το στρέμμα ανάλογα με την ποικιλία. Βέβαια σε όλο αυτό πρέπει να υπολογίσουμε και τα διάφορα κόστη που προσδιορίζονται επακριβώς στο προσωπικό business plan του κάθε καλλιεργητή».

Επιπλέον, ένα καλό εισόδημα προσδοκά και από την καλλιέργεια του γκότζι, αν και η αγορά του φρέσκου προϊόντος είναι ακόμη υπό διαμόρφωση. Ο ίδιος σε προσωπική βάση καλλιεργεί 30 στρέμματα ιπποφαές και 10 στρέμματα γκότζι και η ενασχόλησή του είναι καθημερινή. «Ιδίως την περίοδο της καρποφορίας του γκότζι από τέλος Ιουνίου έως και τον Νοέμβριο και λόγω του ότι η συλλογή του γίνεται σχεδόν καθημερινά οι ώρες δουλειάς είναι αρκετές». Και για τη συνέχεια τι παίζει; Πολλές σκέψεις και σχέδια για νέες καλλιέργειες όπως εκείνες με το μύρτιλο, την αρώνια, τη στέβια κ.λπ.Πηγή: Κώστας Κόκκινος: Επέστρεψε στη γενέτειρά του για να καλλιεργήσει ιπποφαές | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/5193/kostas-kokkinos-epestrepse-sti-geneteira-toy-gia-na-kalliergisei-ippofaes#ixzz2cumYSaYI

 

ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΝΕΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

* Λευτέρης Δούκας: Ο Οικονομολόγος- στέλεχος επιχειρήσεων
που γύρισε στην Καρδίτσα και καλλιεργεί ιπποφαές

Μπορεί η επιστροφή στο χωριό να συνδυαστεί με μια επένδυση στον πρωτογενή τομέα όπου η καλλιέργεια δεν είναι απαιτητική και τα κέρδη από την πώληση της παραγωγής ισοδυναμούν με «χρυσωρυχείο»; Κι όμως μπορεί, μέσα από την καλλιέργεια του ιπποφαούς το οποίο κεντρίζει το ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερων ατόμων. 

Επιστροφή στο χωριό για ιπποφαές

  Το ιπποφαές ήταν αυτό που «μαγνήτισε» και τον κ. Λευτέρη Δούκα, ο οποίος από τη Θεσσαλονίκη όπου ήταν σύμβουλος επιχειρήσεων σε μεγάλη εταιρία και ασχολούνταν με οικονομοτεχνικές μελέτες, επέστρεψε στον Άγιο Θεόδωρο Καρδίτσας. Ο κ. Δούκας συμμετέχει στην ομάδα που έχει συστήσει το Γεωπονικό Κέντρο «Ιπποφαές Θεσσαλίας», και ασχολείται την τελευταία διετία με την παραγωγή και πώληση κυρίως ιπποφαούς, καθώς και άλλων νέων εναλλακτικών καλλιεργειών. Ο ίδιος είναι παραγωγός και σε συνεργασία με άλλους 35 παραγωγούς έχουν προχωρήσει στη φύτευση 210 στρεμμάτων ιπποφαούς, από τα οποία τα 140 είναι στην Καρδίτσα και τα υπόλοιπα 70 σε άλλες περιοχές της χώρας. «Ήδη έχουμε παραγγελία για άλλα 100 στρέμματα από 8 παραγωγούς για την επόμενη χρονιά. Οι ενδιαφερόμενοι έως τώρα είναι κυρίως νέοι 25-45 ετών που ψάχνουν την εναλλακτική καλλιέργεια και δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Τώρα όμως μας προσεγγίζουν και αγρότες» επισημαίνει στον «Ν.Α» ο κ. Λευτέρης Δούκας. 

  «Ως εναλλακτική καλλιέργεια, θεωρούμε το ιπποφαές αξιόπιστη περίπτωση για να ξεφύγει κάποιος από τις παραδοσιακές καλλιέργειες που δεν αποφέρουν κέρδος. Ναι μεν είναι δύσκολο να ξεκινήσει κάποιος την καλλιέργεια του φυτού, αλλά στην πορεία προσφέρει κέρδος και ευκολία παραγωγής. Το ιπποφαές δεν είναι απαιτητικό στην καλλιέργεια, γεγονός που το κάνει ελκυστικό και για τους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες» επισημαίνει ο κ. Δούκας και προσθέτει: «Το Γεωπονικό Κέντρο «Ιπποφαές Θεσσαλίας» καταβάλλει την πιο  οργανωμένη προσπάθεια στην Ελλάδα. Θέλουμε όταν κάποιος ακούει τη λέξη ιπποφαές να ανατρέχει ο νους του κατευθείαν  στην Καρδίτσα. Θέλουμε  να γίνει ο Νομός πρωτοπόρος και η τοπική οικονομία να αποκτήσει σύμμαχο και άλλη μια πηγή εσόδων».

Στόχος της επιχείρησης

   Στόχος της επιχείρησης είναι να προχωρήσει στην παραγωγή και πώληση της μέγιστης δυνατής ποσότητας  του προϊόντος, ώστε οι επενδυτές - παραγωγοί να λάβουν το βέλτιστο δυνατό μερίδιο. «Πρόκειται για μια προσέγγιση «win-win» (κέρδος- κέρδος), από την οποία βγαίνει ωφελημένος τόσο ο καλλιεργητής που θα επενδύσει στην καλλιέργεια, όσο και ο παραγωγός αγρότης με την οποία θα ασχοληθεί. Είναι κάτι καινοτομικό. Το πιο σημαντικό είναι ότι αποφεύγουμε τους μεσαζόντες και τους εμπόρους.», επισημαίνει ο κ. Λευτέρης Δούκας.  

Πώς λειτουργεί η «Ιπποφαές Θεσσαλίας»

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Λευτέρης Δούκας, αφού εκδηλώσει το ενδιαφέρον του ο παραγωγός που θέλει να ασχοληθεί με την καλλιέργεια, οι υπηρεσίες του Ιπποφαές Θεσσαλίας περιλαμβάνουν την επιλογή της κατάλληλης λύσης (Επιχειρηματικό πλάνο, εμπορικές ποικιλίες), την υποστήριξη στην Καλλιέργεια καθώς και την Υποστήριξη στην Πώληση της παραγωγής.

Επίσης υπάρχει και μια δεύτερη δυνατότητα στην περίπτωση που ο παραγωγός δεν έχει την δυνατότητα να κάνει την επένδυση.. υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές που θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια του ιπποφαούς αλλά δεν έχουν την δυνατότητα να καλλιεργήσουν. Με συμφωνητικό ο ένας βάζει την αγορά των φυτών και το κόστος εξοπλισμού και ο άλλος το χωράφι και την εργασία και αναλόγως με το ποσοστό που έχει συμφωνηθεί θα διανεμηθούν τα κέρδη. «Ο παραγωγός είναι συνεργάτης μας» επισημαίνει ο κ. Δούκας και προσθέτει: «Στις περισσότερες περιπτώσεις ο επενδυτής είναι ταυτοχρόνως και παραγωγός και  ασχολείται αποκλειστικά με την καλλιέργεια». 

Στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό

Σε ότι αφορά την στελέχωση της επιχείρησης με το απαιτούμενο γεωπονικό και προσωπικό και με άτομα προώθησης του προϊόντος, ο κ. Δούκας αναφέρει: «Στο «Ιπποφαές Θεσσαλίας» υπάρχει τμήμα μάρκετινγκ και πωλήσεων που ασχολείται εξειδικευμένα στους τομείς αυτούς. Υπάρχουν εταιρίες φαρμακευτικές, τροφίμων και  καλλυντικών που μπορούν να απορροφήσουν το προϊόν. ¨Ήδη έχει γίνει κρούση από εταιρία του εξωτερικού η οποία θέλει να απορροφήσει πλήρως την παραγωγή μας και μελετάμε προσεκτικά την περίπτωση αυτή. Παράλληλα, διαθέτουμε εξειδικευμένους γεωπόνους που μπορούν και καθοδηγούν τον παραγωγό σε κάθε του βήμα». 

Το αρχικό κόστος και οι «χρυσές» αποδόσεις

Ο κ. Δούκας  υποστηρίζει ότι η ενασχόληση με το ιπποφαές μπορεί να αποδειχτεί   προσοδοφόρα και ελκυστική επένδυση. «Μιλάμε για μια αγορά διαμορφωμένη που η συνολική της δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται σε 30 δισ. δολάρια.
Οπότε σε αυτή την περίπτωση έχουμε διαμορφωμένες τιμές, με την ελάχιστη να κυμαίνεται από 2-3 ευρώ το κιλό ανάλογα με την ποιότητα και τον τρόπο διανομής και την πλήρη παραγωγή να προσδιορίζεται στους 1,5-2 τόνους το στρέμμα ανάλογα με την ποικιλία. Βέβαια σε όλο αυτό πρέπει να υπολογίσουμε και τα διάφορα κόστη που προσδιορίζονται επακριβώς στο προσωπικό business plan κάθε καλλιεργητή. Για τον κάθε παραγωγό κάνουμε ένα πλάνο ανάλογα με την περίπτωσή του για το κόστος που θα έχει και για τα αναμενόμενα κέρδη του. Είναι μια οικονομοτεχνική μελέτη 12ετίας. Ο κάθε καλλιεργητής πρέπει να λειτουργήσει και ως επιχειρηματίας αν θέλει να επιβιώσει σήμερα.
  Για την αρχική φύτευση και την προετοιμασία της καλλιέργειας, το αρχικό κόστος υπολογίζεται στα 1.000-1.200 ευρώ το στρέμμα τα οποία όμως δίνονται για μια φορά. Το ιπποφαές είναι για 35 χρόνια παραγωγικό. Κάθε χρόνο απαιτούνται ενέργειες συντήρησης. Στον 4ο-5ο Χρόνο ο επενδυτής μπορεί να κάνει μια απόσβεση της επένδυσής του καθώς τότε ουσιαστικά το φυτό αρχίζει να αποδίδει σε πλήρη παραγωγικότητα. Το κέρδος μπορεί να ανέλθει στα 1000 ευρώ το στρέμμα και αυτό με βάση την πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη». 

Το ιπποφαές

Το ιπποφαές συγκαταλέγεται στην κατηγορία των «υπερτροφών» (super foods). Έχει χαρακτηριστεί ως ο βασιλιάς των φυτών με 190 θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες C και Ε, πλήθος αντιοξειδωτικών και λιπαρά οξέα και χρησιμοποιείται από τη ζαχαροπλαστική έως την φαρμακευτική. Πρόκειται για έναν ισχυρό σύμμαχο της υγείας μας, αφού οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι αμέτρητες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην τόνωση του οργανισμού. Προσφέρει δύναμη και ενέργεια, ενισχύει το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό σύστημα, προλαμβάνει από τις κοινές παθήσεις και θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι στον καρκίνο και την πρόωρη γήρανση. Στον κατάλογο των φυτών με γνωστές φαρμακευτικές ιδιότητες το ιπποφαές κατέχει μια από τις πιο διακεκριμένες θέσεις. 

Που απευθύνομαι

Γεωπονικό Κέντρο Ιπποφαές Θεσσαλίας Κεντρική Πλατεία Τ.Κ Αγίου Θεοδώρου Καρδίτσας, τηλ: 24410301803 – 2441062275 κ. Λευτέρης Δούκας Οικονομολόγος, κ. Κώστας Κόκκινος Γεωπόνος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Γεωπονικό Κέντρο «Ιπποφαές Θεσσαλίας» διοργανώνει σήμερα ημερίδα ενημέρωσης για την καλλιέργεια και διαχείριση του Ιπποφαούς στις 11.30 π.μ. στο ξενοδοχείο ΑΝΑΝΤΙ Resort στα Τρίκαλα. 

 

Πηγή: Εφημερίδα Νέος Αγών Καρδίτσας, άρθρο του Κώστα Παλιού

Copyright © 2013 Hippophae.net