Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013 00:00

Λευτέρης Δούκας:Επιστροφή στο χωριό για…ιπποφαές!

 

ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΝΕΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

* Λευτέρης Δούκας: Ο Οικονομολόγος- στέλεχος επιχειρήσεων
που γύρισε στην Καρδίτσα και καλλιεργεί ιπποφαές

Μπορεί η επιστροφή στο χωριό να συνδυαστεί με μια επένδυση στον πρωτογενή τομέα όπου η καλλιέργεια δεν είναι απαιτητική και τα κέρδη από την πώληση της παραγωγής ισοδυναμούν με «χρυσωρυχείο»; Κι όμως μπορεί, μέσα από την καλλιέργεια του ιπποφαούς το οποίο κεντρίζει το ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερων ατόμων. 

Επιστροφή στο χωριό για ιπποφαές

  Το ιπποφαές ήταν αυτό που «μαγνήτισε» και τον κ. Λευτέρη Δούκα, ο οποίος από τη Θεσσαλονίκη όπου ήταν σύμβουλος επιχειρήσεων σε μεγάλη εταιρία και ασχολούνταν με οικονομοτεχνικές μελέτες, επέστρεψε στον Άγιο Θεόδωρο Καρδίτσας. Ο κ. Δούκας συμμετέχει στην ομάδα που έχει συστήσει το Γεωπονικό Κέντρο «Ιπποφαές Θεσσαλίας», και ασχολείται την τελευταία διετία με την παραγωγή και πώληση κυρίως ιπποφαούς, καθώς και άλλων νέων εναλλακτικών καλλιεργειών. Ο ίδιος είναι παραγωγός και σε συνεργασία με άλλους 35 παραγωγούς έχουν προχωρήσει στη φύτευση 210 στρεμμάτων ιπποφαούς, από τα οποία τα 140 είναι στην Καρδίτσα και τα υπόλοιπα 70 σε άλλες περιοχές της χώρας. «Ήδη έχουμε παραγγελία για άλλα 100 στρέμματα από 8 παραγωγούς για την επόμενη χρονιά. Οι ενδιαφερόμενοι έως τώρα είναι κυρίως νέοι 25-45 ετών που ψάχνουν την εναλλακτική καλλιέργεια και δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Τώρα όμως μας προσεγγίζουν και αγρότες» επισημαίνει στον «Ν.Α» ο κ. Λευτέρης Δούκας. 

  «Ως εναλλακτική καλλιέργεια, θεωρούμε το ιπποφαές αξιόπιστη περίπτωση για να ξεφύγει κάποιος από τις παραδοσιακές καλλιέργειες που δεν αποφέρουν κέρδος. Ναι μεν είναι δύσκολο να ξεκινήσει κάποιος την καλλιέργεια του φυτού, αλλά στην πορεία προσφέρει κέρδος και ευκολία παραγωγής. Το ιπποφαές δεν είναι απαιτητικό στην καλλιέργεια, γεγονός που το κάνει ελκυστικό και για τους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες» επισημαίνει ο κ. Δούκας και προσθέτει: «Το Γεωπονικό Κέντρο «Ιπποφαές Θεσσαλίας» καταβάλλει την πιο  οργανωμένη προσπάθεια στην Ελλάδα. Θέλουμε όταν κάποιος ακούει τη λέξη ιπποφαές να ανατρέχει ο νους του κατευθείαν  στην Καρδίτσα. Θέλουμε  να γίνει ο Νομός πρωτοπόρος και η τοπική οικονομία να αποκτήσει σύμμαχο και άλλη μια πηγή εσόδων».

Στόχος της επιχείρησης

   Στόχος της επιχείρησης είναι να προχωρήσει στην παραγωγή και πώληση της μέγιστης δυνατής ποσότητας  του προϊόντος, ώστε οι επενδυτές - παραγωγοί να λάβουν το βέλτιστο δυνατό μερίδιο. «Πρόκειται για μια προσέγγιση «win-win» (κέρδος- κέρδος), από την οποία βγαίνει ωφελημένος τόσο ο καλλιεργητής που θα επενδύσει στην καλλιέργεια, όσο και ο παραγωγός αγρότης με την οποία θα ασχοληθεί. Είναι κάτι καινοτομικό. Το πιο σημαντικό είναι ότι αποφεύγουμε τους μεσαζόντες και τους εμπόρους.», επισημαίνει ο κ. Λευτέρης Δούκας.  

Πώς λειτουργεί η «Ιπποφαές Θεσσαλίας»

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Λευτέρης Δούκας, αφού εκδηλώσει το ενδιαφέρον του ο παραγωγός που θέλει να ασχοληθεί με την καλλιέργεια, οι υπηρεσίες του Ιπποφαές Θεσσαλίας περιλαμβάνουν την επιλογή της κατάλληλης λύσης (Επιχειρηματικό πλάνο, εμπορικές ποικιλίες), την υποστήριξη στην Καλλιέργεια καθώς και την Υποστήριξη στην Πώληση της παραγωγής.

Επίσης υπάρχει και μια δεύτερη δυνατότητα στην περίπτωση που ο παραγωγός δεν έχει την δυνατότητα να κάνει την επένδυση.. υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές που θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια του ιπποφαούς αλλά δεν έχουν την δυνατότητα να καλλιεργήσουν. Με συμφωνητικό ο ένας βάζει την αγορά των φυτών και το κόστος εξοπλισμού και ο άλλος το χωράφι και την εργασία και αναλόγως με το ποσοστό που έχει συμφωνηθεί θα διανεμηθούν τα κέρδη. «Ο παραγωγός είναι συνεργάτης μας» επισημαίνει ο κ. Δούκας και προσθέτει: «Στις περισσότερες περιπτώσεις ο επενδυτής είναι ταυτοχρόνως και παραγωγός και  ασχολείται αποκλειστικά με την καλλιέργεια». 

Στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό

Σε ότι αφορά την στελέχωση της επιχείρησης με το απαιτούμενο γεωπονικό και προσωπικό και με άτομα προώθησης του προϊόντος, ο κ. Δούκας αναφέρει: «Στο «Ιπποφαές Θεσσαλίας» υπάρχει τμήμα μάρκετινγκ και πωλήσεων που ασχολείται εξειδικευμένα στους τομείς αυτούς. Υπάρχουν εταιρίες φαρμακευτικές, τροφίμων και  καλλυντικών που μπορούν να απορροφήσουν το προϊόν. ¨Ήδη έχει γίνει κρούση από εταιρία του εξωτερικού η οποία θέλει να απορροφήσει πλήρως την παραγωγή μας και μελετάμε προσεκτικά την περίπτωση αυτή. Παράλληλα, διαθέτουμε εξειδικευμένους γεωπόνους που μπορούν και καθοδηγούν τον παραγωγό σε κάθε του βήμα». 

Το αρχικό κόστος και οι «χρυσές» αποδόσεις

Ο κ. Δούκας  υποστηρίζει ότι η ενασχόληση με το ιπποφαές μπορεί να αποδειχτεί   προσοδοφόρα και ελκυστική επένδυση. «Μιλάμε για μια αγορά διαμορφωμένη που η συνολική της δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται σε 30 δισ. δολάρια.
Οπότε σε αυτή την περίπτωση έχουμε διαμορφωμένες τιμές, με την ελάχιστη να κυμαίνεται από 2-3 ευρώ το κιλό ανάλογα με την ποιότητα και τον τρόπο διανομής και την πλήρη παραγωγή να προσδιορίζεται στους 1,5-2 τόνους το στρέμμα ανάλογα με την ποικιλία. Βέβαια σε όλο αυτό πρέπει να υπολογίσουμε και τα διάφορα κόστη που προσδιορίζονται επακριβώς στο προσωπικό business plan κάθε καλλιεργητή. Για τον κάθε παραγωγό κάνουμε ένα πλάνο ανάλογα με την περίπτωσή του για το κόστος που θα έχει και για τα αναμενόμενα κέρδη του. Είναι μια οικονομοτεχνική μελέτη 12ετίας. Ο κάθε καλλιεργητής πρέπει να λειτουργήσει και ως επιχειρηματίας αν θέλει να επιβιώσει σήμερα.
  Για την αρχική φύτευση και την προετοιμασία της καλλιέργειας, το αρχικό κόστος υπολογίζεται στα 1.000-1.200 ευρώ το στρέμμα τα οποία όμως δίνονται για μια φορά. Το ιπποφαές είναι για 35 χρόνια παραγωγικό. Κάθε χρόνο απαιτούνται ενέργειες συντήρησης. Στον 4ο-5ο Χρόνο ο επενδυτής μπορεί να κάνει μια απόσβεση της επένδυσής του καθώς τότε ουσιαστικά το φυτό αρχίζει να αποδίδει σε πλήρη παραγωγικότητα. Το κέρδος μπορεί να ανέλθει στα 1000 ευρώ το στρέμμα και αυτό με βάση την πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη». 

Το ιπποφαές

Το ιπποφαές συγκαταλέγεται στην κατηγορία των «υπερτροφών» (super foods). Έχει χαρακτηριστεί ως ο βασιλιάς των φυτών με 190 θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες C και Ε, πλήθος αντιοξειδωτικών και λιπαρά οξέα και χρησιμοποιείται από τη ζαχαροπλαστική έως την φαρμακευτική. Πρόκειται για έναν ισχυρό σύμμαχο της υγείας μας, αφού οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι αμέτρητες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην τόνωση του οργανισμού. Προσφέρει δύναμη και ενέργεια, ενισχύει το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό σύστημα, προλαμβάνει από τις κοινές παθήσεις και θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι στον καρκίνο και την πρόωρη γήρανση. Στον κατάλογο των φυτών με γνωστές φαρμακευτικές ιδιότητες το ιπποφαές κατέχει μια από τις πιο διακεκριμένες θέσεις. 

Που απευθύνομαι

Γεωπονικό Κέντρο Ιπποφαές Θεσσαλίας Κεντρική Πλατεία Τ.Κ Αγίου Θεοδώρου Καρδίτσας, τηλ: 24410301803 – 2441062275 κ. Λευτέρης Δούκας Οικονομολόγος, κ. Κώστας Κόκκινος Γεωπόνος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Γεωπονικό Κέντρο «Ιπποφαές Θεσσαλίας» διοργανώνει σήμερα ημερίδα ενημέρωσης για την καλλιέργεια και διαχείριση του Ιπποφαούς στις 11.30 π.μ. στο ξενοδοχείο ΑΝΑΝΤΙ Resort στα Τρίκαλα. 

 

Πηγή: Εφημερίδα Νέος Αγών Καρδίτσας, άρθρο του Κώστα Παλιού

Read 2787 times

Copyright © 2013 Hippophae.net